Válási Mediáció


Válási Mediáció

Érvényesen létrejött házasságot bármely fél kérelmére az illetékes  járásbíróság bontja fel. 

Amennyiben a felek mindketten kérik a házasság felbontását és egymással azokban a kérdésekben, melyet a jogszabály előír, egyezséget tudnak kötni, a bíróság a házasság megromlásához vezető okokat nem vizsgálja, azokat feltárni nem kell. Ebben az esetben a perben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság legfeljebb két tárgyalást tart. 

Amennyiben a válás során mindkét fél hajlandóságot mutat arra, hogy a hosszadalmas és általában lelkileg megterhelő tényállásos bontás helyett a bíróságon az előre írásba foglalt közös megegyezésük alapján kérjék a házasság felbontását, abban az esetben semleges mediátorként segítek megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást a válás során felmerülő kérdésekre. 

A mediáció segítségével a  házasság felbontása gyorsabb, hatékonyabb és emberibb eljárás, mint a bizonyításos bírósági per. Nagy előnye még, hogy az ügyfelek a saját és gyermekük életére vonatkozó döntési lehetőséget maguknál tartják.

A cél nem csupán a közös megegyezés, hanem az adott vitás helyzet – válás, szülői felügyelet, gyerektartás – mindenki számára elfogadható módon történő lezárása. 

A válási mediáció során a feleknek a következő kérdésekben kell megállapodniuk:

  • gyermekelhelyezés és szülői felügyelet,
  • házastársi tartás,
  • gyermektartásdíj,
  • kapcsolattartás a gyermekkel,
  • lakáshasználat a válás után,
  • és a házasság felbontásától elkülönül ugyan, de mindenképpen érdemes megállapodni a házassági közös vagyon megosztásáról, mind az ingók mind ingatlanok tekintetében,

A közös megegyezést ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratba foglalom, amely alapján a bíróságon a feleknek csupán az egyezségük jóváhagyását kell kérni a bíróságtól, nincs szükség hosszadalmas háborúskodásra a bíróság előtt. 

Fentieknél részletesebb tájékoztatásért látogassa meg a www.valasimediacio.com oldalamat, további információért vagy időpont egyeztetéssel kapcsolatosan forduljon hozzám bizalommal a honlapomon megadott elérhetőségeim egyikén.